Behandlingar

Foto: kickifotograf.se

Foto: kickifotograf.se

Naprapati är en manuell behandling där justering av ryggrad och extremiteter kombineras med behandling av sekundära spänningstillstånd som uppstått i mjukdelar. Ordet naprapati kommer från tjeckiskans naprapavit som betyder ”finna orsak” och grekiskans patos som betyder lidande vilket ger: finna orsak till lidande. Naprapatin utvecklades under 30-talet ur kiropraktiken i USA.

Naprapaten tillhör legitimerad vårdpersonal efter 5års högskolestudier. Vi har en specialiserad kunskap inom ortopedisk och manuell medicin där vi arbetar med rörelseorganens specifika funktioner innefattande leder, skelett, muskler och bindväv.

En naprapat återställer rörelse och balans i kroppen och söker en underliggande orsak till besvär. Det betyder t ex att orsak till axelvärk ej nödvändigtvis sitter i axeln. Först identifieras underliggande orsak/er till besväret. Sedan behandlas den genom etablerade behandlingstekniker:

Mobilisering

Långsam justering som återställer rörelse i ryggradens leder.

Manipulation

Snabb justering av ryggradens och extremiteternas leder.

Genom att se hur kroppen rör sig och därefter påverka nervsystemet genom att behandla olika leder med manipulation ges kroppen förutsättning till läkning. Kroppen påverkas konstant av jordens dragningskraft och för att tåla stora belastningar har  ryggraden kurvaturer. Genom yttre påverkan under livet påverkas delar av kotpelaren, t ex genom slag eller fall, som leder till att förändringar uppstår i kurvaturerna. Det gör att musklernas funktion förändras utan att vi märker det. Kroppen kompenserar de ”fel” som uppstått så länge den kan men till slut finner den inte någon utväg utan reagerar istället med smärta. Genom att påverka de låsta delarna av kotpelaren avlastas det som gör ont och kroppens egen självläkning kan ta vid.

Artikulering

Långsam justering som återställer rörelsen i extremiteternas leder, tex knä, hand.

Massage

Behandlingsmetod där muskler mjukas upp i syfte att lösa upp och motverka spänningar. Behandlingar kan variera för olika patienter och vara riktad till att förebygga eller behandla direkta problem som t ex onda axlar, stela muskler, huvudvärk mm.

Djup uppmjukande- eller idrottsmassage:
djup terapeutisk massage med myofaschial
triggerpunktsbehandling.

Pressur

Trycker bort spänningar och myofaschiala triggerpunkter i muskulaturen.

Töjning

Töjning av spänd muskulatur.

Rådgivning

Råd utefter individuella förutsättningar